top of page

"לקות היא אחד מסדרה של מושגים המתארים מוגבלות בכשירות גופנית,

נפשית או קוגניטיבית של אדם".

 

 

 

 

 

 

"מוגבלות היא קושי לתפקד. הקושי התפקודי נובע מחוסר התאמה בין היכולת התפקודית של האדם לבין הסביבה הפיזית והאנושית הקיימת. נגישות היא התאמה של המרחב ליכולת התפקודית של אנשים עם מוגבלות"

 

מיהו אדם עם מוגבלות

המונח ″אדם עם מוגבלות″ מתייחס לקושי מהותי ביכולתו של אדם לתפקד בחיי היומיום ולהשתתף בפעילויות.

 

″אדם עם מוגבלות″ - אדם עם לקות פיזית, נפשית או שכלית לרבות קוגניטיבית, קבועה או זמנית, אשר בְּשֶׁלָּהּ מוגבל תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים. (חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ״ח־1998).
יש לציין כי לקות פיזית כוללת לקות בתנועה ולקות חושית (ראייה, שמיעה).

 

יכולתו של אדם לתפקד מושפעת מיכולותיו הפיזיות, החושיות (ראיה ושמיעה), השכליות והנפשיות. לקויות מולדות או לקויות שנרכשו במהלך החיים (עקב מחלה, פציעה או זקנה) עלולות לצמצם את היכולות התפקודיות של האדם, אך לא פחות מכך גורמים סביבתיים יכולים גם הם להוות חסם לתפקודו שלו. גורמים סביבתיים היכולים להוות חסם תפקודי בפני אנשים עם מוגבלות יכולים להיות פיזיים, חברתיים ותרבותיים.

 

המושג ″נגישות″ הוא תוצר של תפיסת עולם הרואה את מצבו של אדם כתולדה של יחסי גומלין בין מצבו הגופני, השכלי או הנפשי לבין הפעילויות שהוא מבצע בחיי היומיום והגורמים הסביבתיים המאפשרים או המעכבים השתתפות של האדם בחיי המשפחה, הקהילה והחברה.

 

תפיסת הנגישות, מתייחסת לכל אדם כאל אדם שלם בעל יכולות מסוימות ומטילה על החברה להתאים את הסביבה בה הוא מתפקד למגוון רחב ככל האפשר של יכולות אנושיות, כך שהסביבה תאפשר לכל האנשים מכל קשת היכולות לתפקד בה בצורה מיטבית, בטוחה ומכובדת.

 

המושג ″נגישות″ מתייחס ליצירת סביבה המאפשרת השתתפות ותפקוד מיטביים.

″נגישות″ - אפשרות הגעה למקום, תנועה והתמצאות בו, שימוש והנאה משירות, קבלת מידע הניתן או המופק במסגרת מקום או שירות או בקשר אליהם, שימוש במתקניהם והשתתפות בתכניות ובפעילויות המתקיימות בהם, והכול באופן שוויוני, מכובד, עצמאי ובטיחותי″ (חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ״ח־1998, סעיף 19 א').

 

מילוי דרישות הנגישות מחייב ביצוע התאמות נגישות שיאפשרו לאנשים עם מוגבלות לתפקד באופן מיטבי, ולמצות את הפוטנציאל האישי שלהם להשתלב ולתרום לחברה.

 

לקות פיזית

הגבלות בתפקוד: קושי בתנועה, באחיזה ובשמירה על שיווי משקל.
דוגמאות להתאמות נגישות: מעבר מותאם לכיסא־גלגלים, התקנת מאחזי־יד, מתקני הרמה ומעליות, הרחבת פתחים, הסרת מכשולי דרך, התקנה והתאמה של אביזרי שירות ודלפקי שירות, התקנת עזרים לשימוש במוצרים שדורשים פעולת יד מדויקת ועדינה או הפעלת כוח רב.

 

לקות ראייה

הגבלות בתפקוד: קושי בקבלה ובפענוח מסרים חזותיים (ויזואליים).
דוגמאות להתאמות נגישות: התקנת סימני אזהרה, סימני איתור, סימנים מובילים, הסרת מכשולים, הוספת אמצעים קוליים ברמזורים, סימון בעזרת שילוט מישוּשִי או בגוון ניגודי, תוספת תאורה תוך הימנעות מסנווּר, הנגשת אתרים באינטרנט, כריזה קולית של מידע חזותי.  

 

לקות שמיעה

הגבלות בתפקוד: קושי בקבלה, בפענוח ובמסירה של מסרים שמיעתיים.
דוגמאות להתאמות נגישות: הפחתת רעשי רקע, סימון בעזרת שילוט חזותי בולט, שימוש במכשירים לתקשורת דו כיוונית ויזואלית כגון פקסימיליה, מחשב, מסרונים (SMS). 

 

לקות נפשית או שכלית, לרבות קוגניטיבית ואוטיזם  

הגבלות בתפקוד: קושי בפענוח תכנים, נהלים, ומנהגים ובהתמודדות אתם.

דוגמאות להתאמות נגישות: סימון בולט להקלת ההתמצאות, הפחתת גירויים ורעש, הפחתת צפיפות, מסירת מידע מדויק, מחולק ליחידות מידע ומתומצת בשפה פשוטה, התאמות מחשבים: חומרה ותוכנה והנגשת אתרים באינטרנט.

ההגדרות הנוכחיות של ארגון הבריאות העולמי (ICF):

 

ההגדרות של ארגון הבריאות העולמי International Classification of Functioning, Disability and Health-) ICF)‏ לשלושה מצבי הלקות (Disability) בסיסיים:

 

  • לקות (Impairment) היא כל תכונה שמומחה בתחום רפואי, פרא-רפואי או פסיכולוגי קובע שהיא גורמת לירידה תפקודית ביחס למקובל באוכלוסייה. למרבית בני האדם יש אי שלמות בתכונה זו או אחרת.

  • הגבלה בפעילות  (Activity Limitation) היא מצב בו הלקות מפריעה לאדם בעת השתתפותו בפעילויות חיים חשובות בלא סיוע אנושי צמוד.

  • מניעת השתתפות (Participation Restriction) היא לקות אשר המונעת מאדם לקיים את תפקידו החברתי. הכוונה ב-"תפקיד חברתי" עבור מבוגר היא הורות ופרנסה. עבור ילד הכוונה היא לימודים ומשחק.

 

"פעילויות חיים" מחולקות על ידי העוסקים בריפוי בעיסוק לפעילויות עבודה, לימודים, טיפול עצמי, פעילויות יום יום אינסטרומנטליות , השתתפות חברתית ופנאי.

ניכר מההגדרות האלה שהמושגים "הגבלה בפעילות" משתמש כיסא גלגלים שגר בעיר לא נגישה לחלוטין ואינו יכול לצאת מהבית בלא סיוע צמוד. דוגמא ל-"פעילות מוגבלות": אותו אדם בעיר הבנויה באופן מאוד נגיש לנכים. לפי שעה, גם במקומות הנגישים ביותר, יש דברים חשובים שקשה למשתמש כיסא גלגלים לעשות בעצמו.

 

הגדרות הביטוח הלאומי בישראל

 

המושג נכות מוגדר בחוק הביטוח הלאומי בתור מגבלה בתפקוד גופני או נפשי הנובעת ממום מולד או מפגיעה פיזית או נפשית, עקב מחלה, תאונה, זדון וכדומה. 

 

לארגונים שונים עשויות להיות הגדרות שונות למושג "נכות" ולמושגים הקשורים בו. בחוקי מדינת ישראל שנחקקו החל משנת 1988, למשל, משמש המושג "אדם עם מוגבלות" לתיאור נכה.

 

נכות יכולה להתבטא כאי-יכולת, תפקוד חלקי או חוסר תפקוד מוחלט של חלק בגוף האדם. נכות יכולה להיות גם פגיעה בנפשו של האדם. רמת הנכות משתנה ומתפרסת על פני טווח רחב של מגבלות, קלות וחמורות; למשל, סיווג מנכות קלה כמו צליעה ועד לשיתוק כמעט מוחלט של הגוף המגיע עד למצב של חוסר הכרה עמוק והפסקת פעילות מוחית.

 

רבים מבעלי המגבלות אינם מגדירים את עצמם כנכים. חלקם מגדירים את עצמם כבעלי מוגבלות על פי מערכת הגדרות שונה מזו של הביטוח הלאומי, חלקם לא מודעים למוגבלותם ומטיבים לתפקד למרותהּ וחלקם מתעלמים ממנה.

 

 

 

bottom of page